Забележителности

Районът е подходящ за: религиозен туризъм (манастири; църква "Св. Богородица" - 4 км, био-поле, аязмо+лековита вода; 15 август - традиционен събор на Спасов ден в с.Новаково), разходки, риболов, фотолов, плуване, каране на велосипед, посещение на исторически забележителности, слънчеви бани, събиране на билки.

Бачковски манастир – 15 км

Бачковският манастир е вторият по големина български манастир след Рилския. Бачковската ставропигия, се намира в долината на Чепеларската река (също така известна като река Чая), на около 10 километра южно от Асеновград. Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите, което заедно с внушителния му размер и античност го правят един от най-посещаваните в България.
 
  Бачковски манастир

Мулдавски манастир "Св.Петка" - 4 км

Намира се на 4 километра югоизточно от Асеновград в пазвите на Родопа планина. Манастирът "Св. Петка" възниква в края на Второто Българско царство. Той се споменава в асеновградските хроники от 1519-1538 година под името "Св. Параскева". Три пъти бил разрушаван от поробителите, а след това бил възстановяван от родолюбиви българи. Последното възстановяване е станало през 1836 година. Тук често отсядал Апостола на свободата - Васил Левски.
  Мулдавски манастир

Араповски манастир "Св.Неделя" - 8 км

Араповският манастир е български православен манастир в Асеновградска духовна околия на Пловдивска епархия на Българската православна църква. Разположен е на около 6 км източно от Асеновград, вдясно от пътя за Първомай. Манастирът е възникнал до древно аязмо (свещен извор) недалеч от асеновградското село Златовръх (някога наричано Арапово) през 19 век. Той е един от последните новоосновани манастири преди Освобождението.
  Араповски манастир

Белинташ – 17 км

Белинташ

 

Белинташ (още Беланташ) е красива скала с форма на малко плато в Родопите, върху която е съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий на бесите. На тюркските езици името му означава "камък на познанието".

 

Белинташ е един от многобройните тракийски мегалитни паметници в Източните Родопи. На горната площадка на скалата са издълбани кръгли отвори, улеи, ниши и стъпала, които според някои образуват карта на звездното небе. Дължината на скалната площадка е около 300 м, с надморска височина 1225 м. Намира се на 30 км югоизточно от Асеновград.

Кръстова гора – 30 км

Кръстова гора

 

В Средните Родопи, сред красива природа се намира манастирът “Св. Троица” – Кръстова гора, или както се отбелязва в картата на България, Кръстов връх. През последните години сред православните християни в България манастирът придоби широка известност, като християнска светиня и място за поклонение. Кръстова гора е най-почитаното от българските християни място. Името си Кръстова гора получава от това, че тук е заровено парче от кръста, на който е бил разпнат Исус Христос.

 

Тази местност висока 1545 м. над морското ниво, дълга около 500 м и широка около 300 м, е кръгла поляна заобиколена от гъсти букови гори. Оттук панорамната гледка е смайваща, в далечината се вижда море от планински ридове и върхове. До Кръстова гора се стига по 30км път, започващ от Юговското ханче и от нея се открива прекрасна гледка към планината.

Асенова крепост

Асенова крепост

 

Асеновата крепост е крепост, в Централни Родопи на 2 км от Асеновград. Крепостта е съществувала още по времето на траките, а през средновековието нейната позиция става стратегическа. Първите писмени сведения за крепостта са от 11 век и са получени от устава на тогава построения Бачковски манастир. Тя е превзета от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход.

 

По-късно е разширена и укрепена по време на управлението на цар Иван Асен II. През този период е построена и църквата "Света Богородица Петричка", която е единствената изцяло запазена сграда. При падането на България под турско робство крепостта е разрушена. През 1991 г. след завършването на цялостната реставрация на църквата тя започва да функционира като православен храм.

Асеновата крепост е сред Стоте национални туристически обекта, отворена е целогодишно за посещения, има печат.

яз. 40-те извора - 3 км

язовир 40-те извора

яз. Леново - 7 км

язовир Леново

яз.Тополово – 5 км

язовир Тополово

яз. Брягово - 10 км

язовир Брягово

яз.Сушица - 4 км

язовир Сушица

Пловдив

Пловдив

 

Пловдив стария град

 

Пловдив е вторият по-големина град в Република България с население от над 370 хиляди жители. Градът е важно икономическо, транспортно, културно и образователно средище за цялата страна.Разположен е в централната част Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица.

В Пловдив се провеждат множество икономически и културни прояви, сред които Международният панаир, Международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, Телевизионният фестивал „Златната ракла” и други. В града са запазени множество паметници от античността, сред които Античният театър, Римският одеон, Римският форум, Римският стадион, Археологическият комплекс „Ейрене” и други.

 

Пловдив - църква

Перперикон – 55 км

Перперикон

 

Перперикон е археологически комплекс, голямо мегалитно светилище. Предполага се, че това е прочутото в древността светилище на Дионис на тракийското племе сатри, чийто жречески род били бесите. Част е от Стоте национални туристически обекта. Перперикон се намира в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния гр. Кърджали. Площта му е около 12 кв.км. Разкопките там започват през 2000 г. и продължават, разкривайки голям скален град, чийто разцвет е през римската епоха, макар историята му да започва няколко хилядолетия по-рано.

 

Перперикон